06 - 31 06 06 62
Bereikbaar ma t/m vr: 08:00 - 20:00 uur

Fit

You’re just one workout away from a good mood!

Trainen en bewegen, het is erg belangrijk. Of je dit nu buiten doet, in de sportschool of thuis. Elke training draagt iets bij aan je gezondheid.
30 Minuten per dag bewegen bijvoorbeeld in de vorm van fietsen, wandelen of zwemmen is de bewegingsnorm. Daarnaast is training erg belangrijk en zo ook krachttraining.
Ik heb gemerkt dat veel mensen, vooral vrouwen, denken dat krachttraining is bedoeld voor goedgetrainde sporters. Vaak denkt men dat ze snel een ‘bodybuilder figuur’ krijgen van krachttraining. Ik zal hieronder deze misverstanden ontkrachten.

Krachtoefeningen zijn voor iedereen op elk niveau en elke leeftijd nuttig. Krachttraining draagt bij aan hypertrofie (lees spiergroei) en hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie je verbrand. Daarnaast heeft krachttraining nog tal van voordelen die ik hier onder ga beschrijven.
Eerst een korte uitleg over krachttraining.
Het woord zegt het al. Met krachttraining train je de spierkracht. Maar waarom is dit belangrijk of in sommige gevallen zelfs noodzakelijk?
Wanneer je je spieren traint, ontstaan er minuscule scheurtjes in de spiervezels. Om deze spieren weer te laten herstellen en een stukje sterker te maken is energie nodig. Je lichaam gaat dus extra energie verbruiken (verbranden) om de spieren te laten herstellen. Deze ‘na-verbranding’ (verbranding in rust) kan tot circa 48 uur duren. Krachttraining draagt dus bij aan het afvalproces en het verlagen van het vetpercentage. De na-verbranding is ook de reden dat het belangrijk is dat je extra eiwitten gaat eten om je spieren van voldoende bouwstoffen te voorzien om ze te laten herstellen. Eiwitten zijn namelijk bouwstoffen. Ze zorgen voor de ondersteuning van spiergroei- en herstel. Eiwitten zijn ook verantwoordelijk voor de werking van het immuunsysteem en het onderhouden van de hormoonbalans.
Daarnaast is rust ook belangrijk zodat je spieren kunnen herstellen voordat je weer aan een nieuwe training begint.
Door het beoefenen van krachttraining vergroot je de spiermassa, spierkracht en het spieruithoudingsvermogen. Ook versterkt krachttraining de pezen, banden, gewrichten en botdichtheid. Dit laatste is van belang om bijvoorbeeld Osteoporose tegen te gaan.
Daarnaast verbeterd de lichaamsbouw- en houding, verhoog je de stofwisseling en verlaag je hierdoor mogelijk het vetpercentage. Onderzoeken hebben aangetoond dat krachttraining een positieve invloed heeft op de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Door krachttraining wordt tevens de kans op het ontwikkelen van Diabetes Type 2 verkleind, doordat de insulineresistentie van de lichaamscellen verbeterd. Insulineresistentie houdt in dat je lichaamscellen ongevoelig worden voor insuline, waardoor het bloed voortdurend een te hoog suikergehalte aanhoudt.
Krachttraining kan ook goed ingezet worden bij het voorkomen en/of verhelpen van bijvoorbeeld lage rugklachten, zwakke knieën of enkels.

Er bestaan tal van workouts en trainingsschema’s. Maar het belangrijkste aspect blijft, wat is je doel?
Je kunt trainingsschema’s gebruiken in een sportschool maar ook thuis of buiten.
In een sportschool heb je het voordeel dat er een ruime aanwezigheid van apparaten is en waarbij je gewichten kunt instellen. Bovendien, weer of geen weer, je kunt er altijd terecht. Het voordeel van thuis trainen is weer dat je de deur niet uit hoeft. Voor een eenmalige investering van een gering bedrag schaf je de belangrijkste materialen aan en kom je een heel eind!
Buiten trainen heeft ook vele voordelen, zoals een frisse neus waarbij je vitamine D opdoet. Vitamine D houdt je energieniveau op peil en zorgt ervoor dat je een goed humeur behoudt! Vooral in de winter erg belangrijk omdat we dan meer binnen zitten, de dagen korter en donkerder zijn. Maar dat niet alleen. Ook bespaar je geld en kun je altijd buiten trainen. De outdoor-gym heeft namelijk geen openingstijden!

Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt in Personal Training, Duo Training of Small Group Training, neem dan contact op via info@fitbylau.nl voor meer informatie of een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.