Snack time! Iedereen kent het wel. Het moment dat je naar iets lekkers wilt grijpen. Zal ik wel? Zal ik niet?
Vaak rond 16.00 uur s’middags krijgen veel mensen de neiging om te snoepen. De één pakt keurig een appeltje, terwijl een ander 3 speculaasjes uit de koektrommel vist.
Welke valkuilen heb jij? Wanneer mag je het van jezelf en wanneer niet? Een goede tip is om het niet in huis te halen als je het even niet mag. Dan kun je ‘het’ ook niet pakken. Wat dat ook mag zijn..
Op deze pagina laat ik een aantal heerlijke snacks zien die je, zo nu en dan, kunt maken om van te genieten. Het zijn gezonde snacks die kunnen dienen als tussendoortje of geserveerd kunnen worden, bijvoorbeeld tijdens een verjaardag of feestje.
Maar let op, sommige snacks zijn dan wel gezond maar bevatten wel veel calorieën. Dus wat doe je dan? Balans is weer het sleutelwoord, de snacks zijn dus niet bedoeld voor elke dag. Alles met mate.
Geniet ervan!
Bananenbrood
Ingrediënten:
3 bananen (+ eventueel 1 voor de bovenkant)
3 eieren
50 gram havermeel (je kunt ook zelf havermout fijnmalen)
50 gram amandelmeel
2 theelepels bakpoeder
mespuntje zout
Benodigdheden:
Cakevorm
Beslagkom
To do:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de cakevorm in.
Prak de bananen in een kom. Bewaar 1 banaan voor de bovenkant.
Voeg alles tezamen en meng goed door elkaar.
Doe het mengsel in de cakevorm. Snij de laatste banaan door midden en leg bovenop. Bak 45-55 min. op 175 graden.
Tips:
– Voeg wat ongebrande noten of wat dadels aan het mengsel toe.
Stevige Kwark-Krentenbollen
Ingrediënten:
125 gram boekweitmeel
125 gram kokosmeel
250 gram magere kwark
1 ei
1 banaan
1 eetlepel agavesiroop/honing
1 eetlepel wijnsteenbakpoeder/bakpoeder
Rozijnen
100 gram kokosrasp
Benodigdheden:
Beslagkom
Bakplaat
1 vel bakpapier
To do:
Verwarm de oven op 180 graden. Prak de banaan. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom. Meng goed door elkaar. Kneed het mengsel tot een deegbal. Vorm met je handen balletjes van het deeg. Leg ze op de met bakpapier bekleedde bakplaat en druk ze iets aan. Ze mogen ongeveer 1,5 cm. dik worden.
Bak de Stevige Kwark-Krentenbollen op 180 graden circa 20-25 minuten. Houd ze tussendoor goed in de gaten.
Even laten afkoelen en smullen maar!
Tips:
– Warm zijn ze ook heerlijk!
– Voeg wat ongebrande ongezouten noten aan het mengsel toe.
– Je kunt ook een andere meelsoort gebruiken, bijvoorbeeld speltmeel, volkoren tarwemeel etc.
– Reken niet op een soort koekje, het worden echt ’tussendoortjes’. De Stevige Kwark-Krentenbollen worden niet krokant!
– Indien het mengsel te korrelig/droog is, voeg wat extra kwark toe.
– Indien het mengsel te nat is, voeg wat extra meel toe.
Appel Kaneel muffins
Ingrediënten:
200 gram havermout
250 ml. (plantaardige) melk
2 eetlepels kokosboter
1 ei
1 grote appel
2 theelepels kaneel
1 theelepel honing
1 theelepel bakpoeder
Snuf zout
Handje amandelschaafsel
Eventueel wat rozijnen/chiazaadjes.
Benodigdheden:
Beslagkom
Cupcakevormpjes
Staafmixer
To do:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de kokosboter in een pannetje op laag vuur. Schil de appel. Doe alle ingrediënten in een kom (behalve het amandelschaafsel). Mix alles met een staafmixer tot een glad beslag.
Doe met een lepel de hoeveelheden in de vormpjes. Verdeel als laatste het amandelschaafsel over de muffins.
Bak de muffins 25 á 30 min. op 180 graden. Laat de muffins afkoelen in de vormpjes.
Tips:
Voeg wat ongebrande ongezouten noten aan het mengsel toe.
Healthy Bounty Balls
Ingrediënten:
8 medjool dadels
70 gram kokosrasp
2 eetlepels kokosolie
2 handjes rauwe noten
150 gram pure chocola (meer dan 70% cacao)
Benodigdheden:
1 vel bakpapier
Snijplank
Beslagkom
Blender/keukenmachine (OF theedoek met deegroller 😉 )
Steelpan
To do:
Laat de dadels enkele minuten weken in warm water. Smelt de kokosolie in een pannetje. Snijd de dadels in hele kleine stukjes. Vermaal de noten in een keukenmachine of blender. Indien je deze niet hebt, kun je de noten in een theedoek doen, deze dichtvouwen en vervolgens met een deegroller er over heen fijn maken.
Doe 2/3 van de kokosrasp in een kom, samen met de dadelstukjes, kokosolie en rauwe noten. Meng alles goed door elkaar. Draai kleine balletjes van het mengsel (circa 20 stuks). Smelt vervolgens de chocola in een pannetje. Haal 1 voor 1 met een lepel de balletjes door de gesmolten chocola en leg op het bakpapier. Wanneer je ze allemaal hebt gedraaid strooi je het laatste kokosrasp (1/3) over de chocolade balletjes. Leg even in de koelkast om uit te harden en smullen maar!
Tips:
Let op, deze balletjes zijn een gezonde vervanger van een doorsnee chocolaatje. Maar pas op, ze bevatten evengoed wat calorieën! Balance is the key!
Healthy muffins
Ingrediënten:
150 gram amandelmeel
1,5 banaan (of 2 kleine)
Handje dadels
2 eieren
Scheut amandelmelk (ongezoet)
40 gram kokosboter (gesmolten)
1 eetlepel kaneel
2 theelepels bakpoeder
Snuf zout
Benodigdheden:
Beslagkom
Cupcake vormpjes
Staafmixer
To do:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de kokosboter in een pannetje op laag vuur. Prak eerst de banaan in de beslagkom en voeg daarna de rest van de ingrediënten toe. Mix alles met een staafmixer tot een glad beslag.
Doe met een lepel de hoeveelheden in de vormpjes.
Bak de Healthy Muffins circa 25 min. op 180 graden. Laat de muffins afkoelen in de vormpjes.
Tips:
Voeg wat ongebrande ongezouten noten aan het mengsel toe.
Havermoutkoekjes
Ingrediënten:
75 gram boekweitmeel
75 gram havermout
75 gram geraspte kokos
1 eetlepel melk
75 gram kokosolie
Handje cranberry’s
1 ei
1/2 zakje bakpoeder
1 theelepel lijnzaad
Snufje zout
Benodigdheden:
Beslagkom
Bakpapier
To do:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng eerst alle droge ingrediënten door elkaar. Doe daarna de rest erbij.
Meng alles tot een mooi glad geheel.
Leg een bakpapier op de bakplaat. Verdeel met een lepel kleine hoeveelheden op de bakplaat. Maak de hoeveelheden niet te dik!
Bak de havermoutkoekjes op 180 graden in 15 á 20 minuten gaar.
Laat de koekjes goed afkoelen voordat je deze nuttigt. Ze kunnen dan nog wat uitharden.
Tips:
– Prak een banaan door het mengsel. De banaan kan het koekje net iets zoeter van smaak maken.
– Voeg wat rozijnen aan het mengsel toe.
Apple Crumble
Ingrediënten: (2-3 pers.)
2 appels
Kaneel
150 gram. amandelmeel
1 eetlepel kokosolie
2 eetlepels honing
Benodigdheden:
Ovenschaal
Beslagkom
To do:
Oven voorverwarmen op 180 graden.
Was de appels en snijd ze in stukjes van ongeveer 3 cm. (niet te klein). Doe de appels (met schil) in de ovenschaal. Strooi wat kaneel over de appelstukjes.
Meng in een kom het amandelmeel, de kokosolie en de honing. Verkruimel het mengsel tussen je handen boven de kom. Strooi de kruimels vervolgens over de appelstukjes in de ovenschaal.
Zet de ovenschaal 20-25 min. in de voorverwarmde oven (totdat de ‘Crumble’ krokant is).
Tips:
– Ovenschaal niet invetten!
– Indien mengsel te droog, meer kokosvet toevoegen.
– Indien mengsel te nat, meer amandelmeel toevoegen.
Kwarkbrood
Ingrediënten:
1 banaan
1 ei
250 gram magere kwark
150 gram havermeel
100 gram amandelmeel
Snufje zout
2 tl. kaneel
2 tl. bakpoeder
Voor de topping/vulling:
1 geschilde appel
Ongebrande noten
Rozijnen/Cranberries
Benodigdheden:
Cakevorm
Beslagkom
To do:
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Meng de banaan, het ei en de kwark. De banaan goed prakken.
Meng in een andere kom het meel, het zout, de kaneel en de bakpoeder door elkaar. Voeg daarna het kwarkmengsel er aan toe. Meng alles goed door elkaar. Roer als laatste de eventuele vullingen (appel, noten, rozijnen e.d.) erdoor. Let op, het deeg wordt vrij stug.
Vet de cakevorm in met kokosboter. Schep het deeg in de cakevorm en druk goed aan. Voeg eventueel de laatste stukjes appel toe als topping.
Plaats de cakevorm in de voorverwarmde oven circa 55 minuten op 200 graden.
Tips:
– Indien de bovenkant te donker wordt in de oven, kun je deze afdekken met aluminiumfolie.
– Gebruik eens ander fruit i.p.v. appel. Bijvoorbeeld bramen, peer, frambozen, etc.
– Experimenteer met noten en zaden.
Een plak (50 gram) bevat circa 120 kcal.