Kokosolie of kokosvet is 100% natuurlijk en wordt steeds populairder in Nederland. In het begin werd gedacht dat kokosolie niet gezond voor je zou zijn. Dit omdat kokosolie veel verzadigde vetten bevat.
Er zijn instanties die nog steeds beweren dat verzadigde vetten, die ook in kokosolie zitten, per definitie slecht voor je zijn en het risico op een te hoog cholesterol en hart- en vaatziekten verhogen.
Uit verschillende recente onderzoeken is echter gebleken dat verzadigde vetten niet direct slecht voor de gezondheid hoeven te zijn. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld transvetten. Deze vetten bevinden zich in producten als koek, snoep, chips, snacks, pizza’s e.d. en zijn wél per definitie slecht voor de gezondheid.
Er zijn verschillende scheikundige samenstellingen voor verzadigde vetten waarbij de ene beter is dan de andere. Niet alle verzadigde vetten zijn dus hetzelfde en hoeven niet over één kam te worden geschoren.
Kokosolie bevat dan wel verzadigde vetten maar in dit geval zijn deze niet slecht voor je gezondheid omdat deze veelal middellange ketenvetzuren bevatten. Dit in tegenstelling tot de meeste andere vetten. Middellange ketenvetzuren worden gemakkelijk opgenomen in de darmen waardoor de voedingsstoffen beter worden opgenomen, tevens leveren middellange ketenvetzuren snel energie.
Kokosolie heeft juist heel veel voordelen! Lees hieronder meer over.
Het winnen van kokosolie gaat als volgt.
De kokosnoot groeit aan de palmboom. De kokosnoot wordt open gemaakt. Het witte vruchtvlees uit de noot wordt geperst en zo ontstaat kokosolie. Dit druppelt als het ware uit het geperste vruchtvlees.
Kokosolie wordt ook wel kokosvet genoemd omdat het hard vet is en vloeibaar wordt wanneer je het op een bepaalde temperatuur gaat gebruiken. Bijvoorbeeld bij bakken, braden, wokken of zelfs frituren. In Nederland zie je veelal kokosvet, de verharde kokosolie in een bakje.
Voor het gemak spreken we even over kokosolie.
Kokosolie kun je gebruiken in plaats van ander soort vet zoals (room-)boter of olijfolie. Wat vaak bij olijfolie het probleem is, is dat deze zijn goede eigenschappen verliest tijdens verhitting. In tegenstelling tot bijvoorbeeld olijfolie behoudt kokosolie zijn gezonde eigenschappen en voedingswaarde na verhitting. Ook kun je kokosolie gebruiken als boter op je brood of kun je deze in je smoothie verwerken.
Bovenstaande is een groot voordeel maar kokosolie gebruiken heeft nog meer voordelen.
Kokosolie houdt de bloedsuikerspiegel op peil, heeft een antibacteriële werking en beschermt je tegen virussen. Bij gebruik van kokosolie heb je langer een verzadigd gevoel en het is ook nog eens goed voor de spijsvertering! Als je doel gewichtsafname is, is kokosolie dus heel geschikt te gebruiken. Ook ondersteunt kokosolie het immuunsysteem.
Wist je dat je kokosolie zelfs als crème voor je huid en lippen kunt gebruiken?
Probeer eens uit! Het is de moeite waard!