06 31 06 06 62
Bereikbaar ma t/m vr: 07:00 - 22:00 uur

Dinner

Aan tafel! 18.00 uur, etenstijd. Voor vele Nederlanders bestaat de avondmaaltijd uit groenten, aardappelen en vlees. Niks mis mee toch?
Groenten zijn voor elke maaltijd geschikt, of het nou je groene smoothie als ontbijt is of je warme maaltijd in de avond. Maar die aardappelen, die misschien wel een aantal keer in de week worden gegeten.. Hoe gezond zijn die eigenlijk? En vlees? De gepaneerde schnitzel of condon-bleu uit de supermarkt..
Vaak zitten er in deze vleessoorten tal van E-nummers. Allerlei toevoegingen om, in dit geval vlees, een lekkere smaak, geur en kleur te geven. Er is niks puur meer aan.. Zonde toch? Kies liever voor minder bewerkte producten zoals bijvoorbeeld kipfilet of vette vis. Een stuk gezonder dan de gepaneerde stukken vlees.
Dan die aardappel. Die we al jaren eten. Een echt Europees basisproduct. Terwijl deze zijn oorsprong heeft in Zuid-Amerika. De aardappel bevat o.a. koolhydraten, vezels en Vitamine B6. Daar is opzich niet zoveel mis mee. Maar de aardappel bevat veel zetmeel (complexe koolhydraten). Dit zetmeel wordt in ons lichaam omgezet tot glucose. Omdat aardappelen een vrij hoge GI (Glycemische Index) bevatten, is het dus zo dat de bloedsuikerspiegel een flinke piek krijgt. En dat is niet zo gezond. Hierdoor moet het lichaam namelijk hard aan de slag om insuline aan te maken om deze piek weer te laten dalen. Door pieken in de bloedsuikerspiegel krijg je o.a. weer sneller trek. Maar ook het overschot aan glucose wordt omgezet in lichaamsvet. Met als gevolg een andere uitslag op je weegschaal..
Kies daarom voornamelijk voor producten die een lage GI bevatten. Bijvoorbeeld quinoa, bulgur of peulvruchten. Als je dan toch eens aardappelen wilt eten, kies dan voor de ‘Bataat’ variant. Zie ook Zoete aardappel/Bataat.

Wat ik altijd aanraad is om de avondmaaltijd voor een groot gedeelte uit groente te laten bestaan. Daarnaast een stukje vlees, vis of bijvoorbeeld een gekookt ei. Ook kun je bijvoorbeeld heel geschikt peulvruchten of paddenstoelen bij de avondmaaltijd eten zoals bijvoorbeeld linzen, kikkererwten en champignons.

Hieronder enkele gezonde dinertips! Blijf lekker variëren en probeer uit wat voor jou werkt!

Geniet ervan!


 

Broccolisoep

Ingrediënten: (voor 1 pan soep)
1,5/2 broccoli’s
2 aardappels middelmaat (optioneel)
1 (rode) ui
1 lepel (magere-) kwark
Teentje knoflook
500 ml. water
Olijfolie
Peper en zout (naar smaak)

Benodigdheden:
Snijplank
Soeppan

To do:
Ingrediënten wassen. Knoflook en ui snipperen en met een beetje olijfolie fruiten in de soeppan. Broccoli en aardappel in stukjes toevoegen. Water toevoegen en 15 min. laten doorkoken. Daarna pan van het vuur en met de staafmixer tot soep mixen. Voeg 1 flinke lepel kwark toe en naar smaak peper/zout.

Tips:
– Vervang de broccoli voor 2 courgettes of bijvoorbeeld prei.
– Indien de soep te dik is, voeg wat extra water toe.
– Indien de soep te waterig is, voeg wat extra kwark toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Linzensalade

Ingrediënten: (voor 2 pers.)
200 gram. linzen
1 zure appel
1/2 rode ui
Stukje fèta kaas
150 gram kerstomaatjes
Handje groene olijven
1 theelepel mosterd
3 theelepels Olijfolie
Peper en zout naar smaak

Benodigdheden:
Snijplank
Schaal

To do:
Ingrediënten wassen en snijden. Fèta verkruimelen. Mosterd met olijfolie en peper/zout mengen. Alles bij elkaar in een schaal en eet smakelijk!

Tips:
– Varieer met ingrediënten.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Vegetarische pasta

Ingrediënten: (voor 2 pers.)
2 personen volkoren spaghetti
1 rode ui
2 teentjes knoflook
200 gram broccoli
Halve rode paprika
Handje groene olijven
Handje fèta kaas
1 tomaat

Benodigdheden:
Snijplank
Pannen

To do:
Kook de volkoren spaghetti. Was de ingrediënten. Kook de broccoli even kort voor. Doe in een wok wat olijfolie en vervolgens de knoflook en ui. Voeg even later de paprika, tomaat, olijven en fèta toe en als laatste ook de broccoli. Meng het geheel goed. Voeg als laatste de spaghetti toe.

 

 

 

 

 

 

 


Courgettebootje

Ingrediënten: (voor 2 pers.)
150 gram mager gehakt
1 gele puntpaprika
2 handjes champignons
1 rode ui
1 teentje knoflook
1 courgette
Oregano
Peper/zout

Benodigdheden:
Snijplank
Ovenschaal

To do:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de ingredienten. Snijd de courgette in de lengte door midden. Hol de courgette uit met een lepel en bewaar het vruchtvlees. Bak in een koekenpan of wok het gehakt bruin en voeg de gesneden ingredienten toe. Voeg ook het vruchtvlees van de courgette toe. Even bakken en vervolgens de uitgeholde courgette vullen met het gehakt-/groentemengsel. Doe naar smaak wat oregano en peper/zout over de courgette. Zet de schaal voor 15 minuten in de oven.

Tips:
– Misschien houd je wat gehakt-/groentemengsel over. Eet dit er gewoon lekker bij!
– Varieer met verschillende groenten als vulling.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Healthy Pizza

Ingrediënten: (voor 1 pizza, ongeveer 2-3 pers.)
Voor de bodem:
125 gram kikkererwtenmeel
350 ml. water
2 eetlepels olijfolie
Peper/zout
Voor op de pizza:
140 gram tomatenpuree
2 teentjes knoflook
1 rode ui
1 rode puntpaprika
Handje olijven
Blikje tonijn (100 gram)
2 handjes verse bladspinazie
85 gram fèta (optioneel)

Benodigdheden:
Snijplank
Kom
Bakplaat

To do:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk de bakplaat met wat vet. Bijvoorbeeld kokosboter. Voeg de ingrediënten voor de bodem samen in een kom. Alles goed mengen en vervolgens in een pan aan de kook brengen zodat het een deeg-geheel wordt. Vervolgens van het vuur halen en het deeg op de bakplaat uitrollen. Zet de pizzabodem in de oven tot deze lichtbruin kleurt.
Was en snijd de ingrediënten voor op de pizza. Verdeel de tomatenpuree op de pizza. Vervolgens de verse bladspinazie en daarna de andere gesneden groenten. Voeg als laatste de tonijn en eventueel de fèta toe. Zet de pizza nu nog circa 15 min. in de oven.