06 31 06 06 62
Bereikbaar ma t/m vr: 07:00 - 22:00 uur

Breakfast

Ieder heeft zo zijn favoriete ontbijtje. De één eet graag een warm bordje pap in de ochtend, terwijl een ander misschien kiest voor een ‘simpel’ broodje hagelslag. Iedereen maakt zijn eigen keuzes en smaken verschillen. Een bordje pap of een broodje hagelslag is naar mijn mening niet meteen goed of fout. Variatie en balans zijn de sleutelwoorden.
Gevarieerd eten is belangrijk om je lichaam gezond te houden. Anders zou je steeds opnieuw dezelfde voedingsstoffen binnen krijgen. Hierdoor kunnen eventuele tekorten ontstaan. Bovendien is het toch ook veel leuker om steeds iets anders te eten? Nu bedoel ik niet dat je tussen 20 verschillende ontbijtjes MOET blijven variëren, maar als je niet meer elke dag dat broodje hagelslag in de ochtend neemt zal dit al een verschil maken..
Een broodje hagelslag laat de bloedsuikerspiegel sneller stijgen dan een bordje havermoutpap. Dit kan resulteren in een ‘after breakfast dip’. Het gevoel dat je hebt wanneer je een beetje ‘inzakt’. Je lichaam is namelijk hard aan het werk om je broodje hagelslag te verteren. En omdat de bloedsuikerspiegel een piek krijgt bij het eten van een broodje hagelslag, zorgt dit er ook weer voor dat je weer sneller trek krijgt. Hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt, hoe meer insuline er nodig is om deze suikerpiek te verwerken en hoe harder de bloedsuikerspiegel weer daalt na deze piek, met als gevolg: TREK!
Dit in tegenstelling tot een bordje havermoutpap. Bij dit populaire, voedzame ontbijt zorgen de vezels ervoor dat de suikers minder snel in de bloedbaan terecht komen waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Je blijft dus in dit voorbeeld langer verzadigd van havermoutpap. Tevens heeft havermout een positief effect op de stofwisseling en het immuunsysteem.

Daarnaast zijn er mensen die last krijgen van brood (tarwe of gluten) bijvoorbeeld in de ochtend. Een opgeblazen gevoel, buikpijn of pijnlijke darmen omdat de darmen moeite hebben met het afbreken van het broodje hagelslag in het darmstelsel. Maar wat kun je anders eens eten als ontbijt? Wat is gezond? Waar raak je van verzadigd?
Belangrijk is dat je gezond en gevarieerd eet met iets wat bij jou past. Dit geldt overigens ook voor de andere maaltijden zoals lunch, diner en snacks. Daarnaast zorgt een eiwitrijk ontbijt ervoor dat je gedurende de dag minder zin hebt om te snacken. Heel slim dus! Dit blijkt uit een onderzoek gedaan door The Department of Nutrition and Exersice Physiology in de Verenigde Staten. Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel.

Daarom heb ik wat gezonde, voedzame voorbeeld ontbijtjes op een rij gezet.
Dus hou je niet altijd vast aan je vaste ontbijtregime, maar kies ook eens iets anders!

Geniet ervan!


Ontbijtcrackers

Ingrediënten: (voor circa 6 crackers)
4 eetlepels gebroken lijnzaad
4 eetlepels zonnebloempitten
3 eetlepels chiazaad
2 eieren
1 eetlepel water
1 eetlepel brinta
1 eetlepel havermeel
1,5 eetlepel amandelmeel
Snufje zout

Benodigdheden:
Beslagkom
Bakplaat

To do:
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom. Meng alles goed door elkaar heen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakplaat een klein beetje in met een beetje kokosboter. Verdeel kleine hoeveelheden over de bakplaat en druk goed aan. Zorg ervoor dat de crackers niet te dik zijn. Doe de bakplaat met de crackers in de oven en keer de crackers na ongeveer 12 minuten om. In totaal gaan de crackers voor ongeveer 25 min. in de oven. Hou ze tussendoor wel goed in de gaten.

Tips:
Je kunt deze crackers ook heel geschikt als tussendoortje nemen. Lekker met bijvoorbeeld een plakje kipfilet en stukjes komkommer of met een gekookt eitje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ontbijtpannenkoekjes

Ingrediënten: (voor 2 pers. – 6 kleine pannenkoekjes)
2 eieren
1 banaan
3 eetlepels havermout
3 eetlepels amandelmeel/boekweitmeel (optioneel)
50 ml. amandelmelk
Kokosolie

Benodigdheden:
Koekenpan
Beslagkom

To do:
Banaan prakken. Alle ingrediënten mengen tot een glad beslag.
Doe een theelepel kokosolie in de pan. Doe het beslag in de pan en bak de pannenkoekjes op laag vuur.
Zes pannenkoekjes is waarschijnlijk even te veel als ontbijt 😉 Je kunt de pannenkoekjes enkele dagen in de koelkast bewaren. Ook lekker als bijvoorbeeld tussendoortje of lunch!

Tips:
– Probeer eens zonder amandelmeel/boekweitmeel. Dat scheelt ook nog calorieën! Indien het beslag dan te vloeibaar is, voeg extra havermout toe.
– Eet de pannenkoekjes met wat fruit er op of garneer met wat rauwe noten/rozijnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Appeltaart-havermout

Ingrediënten:
1 appel
40 gram havermout
200 ml. ongezoete amandelmelk
1 theelepel kaneel
Eventueel zaden

Benodigdheden:
Steelpan

To do:
Schil de appel en snijd in stukjes.
Breng de melk met de havermout aan de kook. Voeg ook meteen de stukjes appel toe. Regelmatig blijven roeren.
Wanneer de havermout goed is vermengd met de melk en wanneer dit een stevig geheel is geworden, haal dan het pannetje van het vuur.
Garneer met wat kaneel.
Voeg eventueel nog wat zaden toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Snelle ontbijtsmoothie

Ingrediënten:
200 ml. water
1 banaan
1 handje rode vruchten (bijv. blauwe/rode bessen, bramen, aardbeien, bosbessen en frambozen)
Scheutje ongezoete amandelmelk
1 lepel magere Franse kwark
1 schepje whey protein

Benodigdheden:
Snijplank
Blender

To do:
Banaan schillen en snijden. Voeg alles bij elkaar in de blender en GO!

Tips:
– Voeg wat zaden toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Griekse yoghurt met banaan en rauwe noten

Ingrediënten:
150/200 gram. magere Griekse yoghurt 0% vet.
1 banaan
Handje ongebrande ongezouten noten/rozijnen

To do:
Doe de Griekse yoghurt in je schaaltje. Snijd een banaan in plakjes en roer deze erdoor.
Garneer met een handje noten/rozijnen.

Tips:
– Voeg nog wat extra fruit toe. Bijvoorbeeld stukjes appel.
– Ook lekker met wat cranberry’s erdoor.
– Voeg eventueel wat lijnzaad/chiazaad toe.
– Probeer eens met Magere Franse Kwark of Magere yoghurt.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Havermout met rood fruit

Ingrediënten:
200 ml. ongezoete amandelmelk
40 gram. havermout
Handje rode vruchten (bijv. blauwe/rode bessen, bramen, aardbeien, bosbessen en frambozen)
1 theelepel gebroken lijnzaad
1 theelepel chiazaad

Benodigdheden:
Steelpan

To do:
Breng de melk met de havermout aan de kook. Voeg even daarna het rode fruit toe. Regelmatig blijven roeren.
Wanneer de havermout goed is vermengd met de melk en wanneer dit een stevig geheel is geworden, haal dan het pannetje van het vuur.
Voeg nog wat chiazaad en gebroken lijnzaad toe.
Je hebt nu een heerlijk verantwoord ontbijtje voor jezelf klaar gemaakt! Geniet ervan!

Tips:
– Ook lekker met gedroogde cranberry’s of rozijnen.
– Voeg eventueel wat kleine stukjes pure chocolade (met minimaal 70% cacao) toe.
– Probeer dit recept eens met stukjes banaan of appel erdoor ipv. rode vruchten.
Bij de appelvariant is het ook erg lekker om op het einde een beetje kaneel toe te voegen.
Wist je dat kaneel een positief effect heeft op de bloedsuikerspiegel?